10 jaar Wikipedia, wat moeten we zonder?
Posted on .
Internet encyclopedie Wikipedia is een wereldwijd bekend begrip. Zeker in Nederland zijn er waarschijnlijk maar weinig mensen die er nog nooit van gehoord hebben. Net als de zoekmachine van Google, is Wikipedia een begrip geworden op internet. Als je iets niet weet, dan is er (bijna) altijd wel een Wikipedia-pagina die er iets over kan […]
Internet encyclopedie Wikipedia is een wereldwijd bekend begrip. Zeker in Nederland zijn er waarschijnlijk maar weinig mensen die er nog nooit van gehoord hebben. Net als de zoekmachine van Google, is Wikipedia een begrip geworden op internet. Als je iets niet weet, dan is er (bijna) altijd wel een Wikipedia-pagina die er iets over kan uitleggen, want dat is de kracht van Wikipedia, moeilijke dingen simpel, maar goed weergeven.
Zonder dat je het merkt
Het is bijzonder om te zien dat diensten of websites zoals Wikipedia zo’n grote plek in ons dagelijkse leven weten te verkrijgen. En dan is het vooral bijzonder omdat dit voor een deel onderbewust gebeurd. Grote spelers op het internet zoals Hotmail gebruiken we ook veel, maar daarvan zijn we ons dan wel bewust.
De logische vraag is dan natuurlijk hoe ze dat doen, maar het antwoord daarop is lastig te vinden. Voor een deel kun je zeggen dat het gaat om een juiste aansluiting op vraag en aanbod, maar dan zou ik ook een exemplaar van Wolters Kluwer kunnen aanschaffen. Voor een ander deel zou je kunnen opperen dat ze gewoon geluk hebben gehad en met het overweldigende succes van Google zijn meegelift. Ikzelf denk dat het een combinatie is van beide. De pagina’s van Wikipedia zijn namelijk het meest geschikte voer voor de zoekmachine van Google. Op een gemiddelde Wikipedia-pagina komt de zoekterm én dus het onderwerp van de pagina al snel meer dan 15 keer exact voor. Dat verklaard voor een groot deel waarom we de resultaten van Wikipedia veelal bovenaan vinden in de zoekmachine van Google. En daarvan weten we inmiddels wel dat alleen de eerste 10 van belang zijn.
Klopt het wel?
Wikipedia wordt onderhouden en ingevuld door de massa. Iedereen kan kennis delen, maar ook beoordelen. Het is dus eigenlijk aan een ieder om de informatie te controleren en zo nodig te verbeteren. Maar welke waarde kun je dan aan die informatie geven? Dat is het knelpunt van het hele ding. Je moet geloven wat de massa denkt dat goed is of klopt. En vaak klopt het nog ook, maar wanneer kun je dan wel of juist niet deze gegevens vertrouwen? Over dit onderwerp wordt veel gesproken, maar een oplossing is er nog niet voor. In mijn ogen zou je er van uit moeten kunnen gaan dat de informatie klopt. Vooral als het om kennis gaat die algemeen bekend zou moeten zijn. Er is namelijk altijd wel ergens iemand die zich voldoende opwind over fouten om er wat aan te doen.
Kunnen we nog zonder?
Natuurlijk kunnen we dat, maar dan zou de betekenis van een term of woord of persoon veel meer moeite kosten. Het internet groeit ondertussen hard, maar steeds meer geluiden over betaalde content doen de ronde. Veel nieuwsdiensten en kranten zijn al die richting ingeslagen. Hoelang duurt het nog voor we een abonnement op Wikipedia moeten afsluiten? En zouden we daar dan voor willen betalen? Ik ben benieuwd hoe de volgende 10 jaar er uit zien.