Windows Vista en de Sidebar gadgets

Posted on .

Enkele dagen geleden heb ik voor het eerst Vista ‘beleefd’. Want zo noemt Microsoft dat. Na ruim twee uur wachten op de installatie, kon ik al het moois bewonderen. Maar wat vond ik er nu van? Tja, ik ben er eigenlijk nog niet over uit. Misschien vond ik Windows XP wel eigenlijk prettiger werken. Tja, […]

Enkele dagen geleden heb ik voor het eerst Vista ‘beleefd’. Want zo noemt Microsoft dat. Na ruim twee uur wachten op de installatie, kon ik al het moois bewonderen. Maar wat vond ik er nu van? Tja, ik ben er eigenlijk nog niet over uit. Misschien vond ik Windows XP wel eigenlijk prettiger werken.

Tja, ik ben er eigenlijk nog niet over uit. Windows XP vond ik eigenlijk stiekem wel prettiger werken. En dat zit hem vooral in de kleinere sluit en min/max knopjes van de vensters. In XP waren deze juist groter geworden. Erg blij was ik daarmee, want dat klikt net wat makkelijker weg. Maar nu zijn ze dus nog kleiner geworden dan in de Windows versies van voor XP.

Maar goed, niet zeuren, wat voor moois is er eigenlijk allemaal? Wat direct opvalt is een nieuw Start menu. Sterker nog, het Start menu heeft geen ‘start’ meer, maar alleen nog een Windows-icoontje. Zoals we dat al van XP gewend waren klapt er een flink scherm open met alle dagelijkse onnodigdheden zoals het configuratiescherm, netwerkverbindingen en meer van die ongein. Wat wél nuttig is, is het nieuwe zoekveld dat ons direct door het hele systeem laat zoeken.

Maar er is meer. Zo komt Vista met allerlei nieuwe programma’s. Zo hebben we nu eindelijk een agenda naast het nieuwe e-mailprogramma. En die agenda is geweldig! Waarom? Heel eenvoudig, eindelijk kan ik als Mac gebruiker mijn iCal agenda delen met een Windows gebruiker, zonder dat ik daar heel moeilijk over moet doen.

Maar het leukste van alles vindt ik nog de ‘gadgets’ voor in de sidebar. je kunt aan het rechterkant van je scherm een balk zetten waarin je allerlei kleine DHTML programmaatjes kunt openen. Vergelijkbaar met Dashboard van OSX, maar dan aan de zijkant van je beeld. Je kunt hierbij zelf kiezen of de balk altijd in beeld moet zijn of dat hij met een fade-effect weer verdwijnt zodra je je muis van de balk haalt. Beetje jammer detail, de widgets van OSX en de gadgets van Vista zijn niet uitwisselbaar. Tijd voor een nieuwe open-standaard? Wat mij betreft wel.

Al met al, is Vista behoorlijk opgeleukt, maar vooralsnog heb ik afgezien van de agenda nog geen serieus ‘nieuws’ gezien dat mij doet besluiten mijn Mac in te ruilen voor een nieuwe Dell.

Bert de Weerd user experience designer