Schermlezer doe-het-zelf test

Posted on .

Een kleine twee weken geleden gebeurde het. Bij het aflopen van de trap maakte ik een verkeerde stap en verrekte een van mijn enkelbanden. De dokter vertelde me dat ik voor tenminste 6 weken zoet was en met m’n voet omhoog moest zitten. Met een loopverbod en daardoor gekluisterd aan de PC op mijn bureau, besloot ik m’n PC te voorzien van een scherm(voor)lezer. Het idee dat het ding me een aantal documenten zou voorlezen stond me wel aan. Ook kon ik mooi wat ervaring opdoen met zo’n ding tijdens het surfen.

Nederlands

Ik besloot Google te raadplegen op ‘screenreader’, ‘dutch’ en ‘download’. Ik wilde namelijk een Nederlandstalige schermlezer. Een Engelse bakt namelijk niet veel van de voornamelijk Nederlandse tekst op de websites die ik bezoek. Op de website van Microsoft kon ik een Nederlandse spraakmodule downloaden. Nu nog een schermlezer die daar mee overweg kon.

Veel schermlezers zijn erg gebrand op de eigen (vooral) Engelse spraakmodule en weigerden de Nederlandse te gebruiken. Na 7 schermlezers te hebben geprobeerd gaf ik de moed op. Ik was het installeren en weer verwijderen ondertussen behoorlijk zat. Het leek er niet op dat er ook maar één gebruik wilde maken van de Nederlandse spraakmodule.

Overigens doen de schermlezers wel goed waarvoor ze bedoeld zijn. Vooral de meest simpele programmaatjes werken eigenlijk het beste. Alle extra opties gebruik ik toch niet en wie wel?

Webformator

Via Google vond ik ook een ander leuk programma dat door veel andere websites wordt aanbevolen voor webbouwers. Webformator heet het. Het is een soort van plugin voor Internet Explorer en geeft alle tekst in een webpagina in een los venster weer. Best handig eigenlijk, want alle opmaak, banners en andere storende elementen zijn verdwenen. Ook vermeld het ding of een hyperlink al bezocht is en gebruikt het de alt-teksten van afbeeldingen.

De tekst in het venster wordt steeds ververst als een nieuwe pagina wordt geopend in de webbrowser. Klinkt goed, maar het venster met de tekst wordt ook vernieuwd als je bijvoorbeeld met de muis een mouse-over plaatje oproept. Dat is minder leuk als je een schermlezer gebruikt, want één verkeerde beweging met de muis en de tekst wordt weer van voor af aan voorgelezen. Zo kom je natuurlijk niet verder. Door in de webbrowser alle afbeeldingen en JavaScript uit te schakelen kon ik weer verder lezen. Maar dat brengt wel een nadeel met zich mee: met JavaScript uit werken veel websites niet meer. Veel menu’s bijvoorbeeld, maken daar gebruik van.

Ondanks het minpuntje geeft het programma een goed beeld van de informatie die een schermlezer kan weergeven. Het geeft vooral het gebrek aan overzicht weer, dat een gebruiker van een schermlezer ervaart. Eigenlijk zou iedereen die serieus met het web bezig is, eens met een schermlezer moeten spelen…

Bert de Weerd user experience designer