Internetten met een beperkt of zonder zicht

Posted on .

Een visuele handicap heeft een grote impact op de wijze waarop het internet wordt gebruikt. Elke website is ontwikkeld voor een publiek dat wel ziet. Hierdoor ontstaat er een verschil in de beleving van een website. Een ‘normaal’ ziend persoon ziet in één oogopslag of een pagina op een website mogelijk de gewenste informatie bevat die hij of zij zoekt. Iemand met een visuele handicap kan dat niet en zal daarvoor de hele pagina moeten ‘lezen’.

Visuele handicaps

Wanneer iemand slechtziend is en gebruik maakt van beeldvergrotende software, zal deze persoon minder tot helemaal geen overzicht hebben over de pagina. Iemand die blind is en gebruik maakt van software die de informatie van het beeldscherm voorleest, heeft nog minder overzicht. Het is dus van groot belang dat de aangeboden informatie in duidelijke blokken en volgorde wordt aangeboden.

Personen met visuele handicaps maken gebruik van hulpmiddelen die de tekst op een website gebruiken voor de weergave van de aangeboden informatie. Het is daarom van belang dat gebruikte afbeeldingen, symbolen en kleuren ook middels tekst worden beschreven. De hulpmiddelen kunnen geen beeld of kleuren interpreteren waardoor de gehandicapte bezoeker mogelijk anders informatie misloopt.

Richtlijnen

Door een website volgens de richtlijnen voor toegankelijke content te bouwen zoals die van het W3C, heeft de bezoeker de mogelijkheid om de grote van de tekst aan te passen.

Door het beeld van een beeldscherm te inverteren (wit wordt zwart en andersom) ontstaat een groter contrast.

Veel gebruikers van beeldvergrotende software of schermlezers maken gebruik van een eigen stijldocument (stylesheet). Met zo’n eigen stijl document kan een bezoeker bijvoorbeeld de tekstkleur van een website veranderen naar geel op een zwarte achtergrond. Hierdoor wordt het contrast van het beeld veel groter en voor de bezoeker beter leesbaar. Ook personen die kleurenblind zijn hebben baat bij hun eigen stijl document. Kleuren die zij moeilijk kunnen onderscheiden krijgen dan een groter contrast.

Zoekmachines

Niet alleen mensen met een visuele handicap hebben baat bij goede tekstuele beschrijvingen van tabellen, logo’s, afbeeldingen en kleurgebruik. Zoekmachines indexeren websites op basis van tekst. Wanneer een website dus voor een persoon met een visuele handicap goed toegankelijk is, zal een zoekmachine er ook goed mee overweg kunnen en de informatie hoger waarderen.

Bert de Weerd user experience designer