Blindelings internetten
Posted on .
Als blind persoon kun je prima internetten. Natuurlijk kan een blind persoon het beeldscherm niet of heel slecht zien, maar met behulp van een schermlezer kan een blinde het internet prima gebruiken.
Hiervoor moeten de bezochte pagina’s alleen wel voldoen aan de richtlijnen van het W3C voor bijvoorbeeld XHTML. Een internetpagina die niet volgens deze richtlijnen is gebouwd zal een blind persoon wel kunnen bezoeken, maar met veel moeite. Het gemak waarmee deze persoon van een webpagina gebruik maakt, is voor een groot deel afhankelijk van de naukeurigheid waarmee aan de richtlijnen wordt voldaan. Dit artikel beschrijft de hulpmiddelen waarmee een blind persoon gebruik maakt van het internet en de obstakels die hij/zij ervaart.
Hulpmiddelen
Zonder hulpmiddelen kan een blind persoon geen gebruik maken van het internet. Niet zonder dat iemand hem of haar helpt. De schermlezer is het meest bekende hulpmiddel voor een blinde, maar ook de Brailleregel wordt veel gebruikt. De meeste gebruikers met een Brailleregel, hebben ook beschikking over een schermlezer.
De schermlezer en Brailleregel lezen het scherm van boven naar beneden en van links naar rechts. De meeste schermlezers lezen alleen de zichtbare tekst op een website voor. De tekst die in een standaard webbrowser zichtbaar is. Het is van belang dat structuur van de tekst goed gedefinieerd is. Alleen dan, kan de software onderscheid maken tussen bijvoorbeeld kop, subkop en body van een artikel. De software geeft aan waar de bezoeker zich bevind binnen de pagina en wanneer er bijvoorbeeld op een link kan worden geklikt. Om informatie makkelijk en snel te kunnen lezen is een blinde gebruiker erg gebaat bij korte en duidelijke zinnen.
Schermlezer.
Een schermlezer is software die de tekst op het beeldscherm omzet naar gesproken woord. Deze software leest de informatie op het beeld voor.
Brailleregel.
De Brailleregel is een hulpmiddel dat de tekst op het beeldscherm vertaald naar Braille. De Brailleregel bestaat uit een regel van voelbare Braillecellen die het Brailleschrift vormen. Door de Braille te lezen kan de blinde persoon de informatie lezen.
Obstakels bij het internetten
Om de gebruikers van schermlezers en Brailleregels te helpen, hebben tegenwoordig al veel websites speciale hyperlinks aan het begin van een webpagina waarmee snel naar belangerijke informatie kan worden gesprongen. Ook de beschrijving van afbeeldingen, tabellen en andere visuele opmaak moet duidelijk in de tekst van de pagina zijn opgenomen, anders mist de bezoeker deze informatie.
- De content van de website is niet op een juiste wijze gestructureerd in de HTML. De schermlezer is niet instaat het verschil aan te geven tussen koppen en alinea’s. De schermlezer zal de tekst allemaal voorlezen. Waardoor de bezoeker overspoeld wordt met informatie.
- In een technisch artikel staan veel afbeeldingen van schema’s en tabllen waar in de tekst van het artikel naar wordt gerefereerd. De afbeeldingen en tabellen zijn niet voorzien van een goede omschrijving. De bezoeker die gebruikt maakt van een schermlezer of Brailleregel heeft geen idee wat de schema’s en tabllen voorstellen want hij ziet ze niet.
- De content van een website is opgedeeld in verschillende onderwerpen. Elk onderwerp heeft zijn eigen kleur om aan te geven in welk onderwerp de bezoeker zich bevindt. De blinde bezoeker heeft deze referentie niet en zonder duidelijke tekstuele omschrijving weet hij niet in welk onderwerp hij zich bevind.