Nieuw jaar, nieuwe blog

Posted on .

Het nieuwe jaar is begonnen, en dat heb ik ingeluid met een nieuwe blog. Vanaf nu maak ik gebruik van de laatste versie van Movable Type (MT4). Ik was al eerder overgestapt naar de MT4-versie, maar dat bleek niet helemaal goed gelukt: er kwamen nogal wat foutmeldingen in de logs voorbij. Deze nieuwe doet het […]

Het nieuwe jaar is begonnen, en dat heb ik ingeluid met een nieuwe blog. Vanaf nu maak ik gebruik van de laatste versie van Movable Type (MT4). Ik was al eerder overgestapt naar de MT4-versie, maar dat bleek niet helemaal goed gelukt: er kwamen nogal wat foutmeldingen in de logs voorbij. Deze nieuwe doet het voorzover prima!

Nieuwe vormgeving

Met MT3 nog onder de motorkap was m’n blog paars. Mijn voorkeur blijft nog steeds uitgaan naar een donkere achtergrond met daarop een licht tekst. Lekker veel contrast en niet van die piep-kleine lettertjes. Nu is de smaak goedkoop zwart met fel rood en grijstinten voor de afwisseling. Ook deze versie kent geen tierenlantijntjes, alleen de het nodige aan grafische elementen is gebruikt.

Basis voor dit nieuwe ontwerp is een draadmodel geweest waarin ik de hele blog heb opgenomen. Hierdoor kon ik op conceptueel niveau al beslissingen maken over de positionering,vorm en keuze van content op de verschillende pagina’s.

Draadmodel van deze blog
Fragment van het draadmodel van de homepage.

Installatie

Het installeren van MT4 is nu heel eenvoudig. Je kopieert de benodigde bestanden naar je webserver en na inloggen begint de setup vanzelf. Nu is mijn webserver Windows gebaseerd, dus mijn verwachtingen van het geautomatiseerd instellen van de benodigde onderdelen waren niet zo hoog. Onterecht, zo bleek, want alleen de ‘imagemagic’ service voor het maken van plaatjes werd niet gevonden.

Een lege blog

Na de installatie had ik een lege blog. Leuk, maar hoe krijg ik nu mijn bestaande content terug in deze versie. Niet dus, en dat was wel even balen. De import functie wilde mijn eerder geexporteerde document niet lezen. Gelukkig had ik ook nog een platte textdump van m’n database. Knippen en plakken deed m’n content terug keren. Veel werk, maar dat gaf direct de mogelijkheid om alle opmaak weer eens bij te werken.

Wat mist er nog aan MT4?

Deze nieuwe versie is een stuk verbeterd ten opzichte van de vorige, maar desondanks mis ik nog de mogelijkheid tot het instellen van mijn Google Analytics code en een fatsoenlijk bestandsbeheer voor bestanden. Want het uploaden van mediabestanden is nog steeds een drama waardoor ik liever een FTP client gebruik.

Bert de Weerd user experience designer