Vage functieomschrijvingen in de ICT

Posted on .

Volgens mij iets dat voor elke ICT-er een probleem is: het beschrijven van je eigen functie. Natuurlijk er zijn legio functienamen en omschrijvingen, maar wat zegt dat? Wie snapt dan nog wat je doet? Waarom doen we in de ICT markt met z’n allen zo moeilijk? Waarom bedenken we voor elke mogelijke functie ten minste […]

Volgens mij iets dat voor elke ICT-er een probleem is: het beschrijven van je eigen functie. Natuurlijk er zijn legio functienamen en omschrijvingen, maar wat zegt dat? Wie snapt dan nog wat je doet?

Waarom doen we in de ICT markt met z’n allen zo moeilijk? Waarom bedenken we voor elke mogelijke functie ten minste 20 functienamen? Volgens mijn contract ben ik ‘internet specialist’. Maar wat is dat eigenlijk? Kijk, als je op een verjaardag verteld dat je tandarts of auto-monteur bent, dan weet iedereen wat je doet. Maar ja, als je verteld dat je ‘internet-specialist’ bent? Tja, dan kijkt men je maar raar aan. Veelal volgt dan de vraag “Oh, wat leuk. Maar wat doe je dan?”. En leg dan maar eens uit wat je doet, zonder je zelf te kort te doen.

Natuurlijk, bladerend door mijn verzameling visitekaartjes, kom ik van alles en nog wat tegen. Zo ken ik collega’s van 21 jaar oud die ‘senior webdeveloper’ of ‘director interaction and design’ zijn. Nog leuker zijn de ‘certified internet publication system engeneers’. Leg dat maar eens uit.

Want als je op zo’n verjaardag verteld dat je websites bouwt, denkt de helft dat je een behoorlijk simpel baantje hebt. Want de buurjongen om de hoek doet dat immers ook. En daar zit nu precies het probleem. Het meeste van ‘ons’ werk is niet zichtbaar voor de gebruikers van dat werk. Als je schilder bent, is het resultaat van je werk direct zichtbaar. Maar als ik bijvoorbeeld een heel stuk programmacode heb gemaakt ziet uiteindelijk niemand dat. Lastig…

Bert de Weerd user experience designer