Is de iPhone een widget of gadget?

Posted on .

Ik heb mijn witte iPhone 3G nu ruim twee maanden in gebruik en ben redelijk tevreden. Naast dat het ding er prima uitziet voor een mobieltje, is de bediening iets dat ik steeds handiger ga vinden. Daarnaast is de mobiele internet toegang een leuke ontwikkeling, ik merk dat ik steeds vaker RSS, nieuws- en weerontwikkelingen […]

Ik heb mijn witte iPhone 3G nu ruim twee maanden in gebruik en ben redelijk tevreden. Naast dat het ding er prima uitziet voor een mobieltje, is de bediening iets dat ik steeds handiger ga vinden. Daarnaast is de mobiele internet toegang een leuke ontwikkeling, ik merk dat ik steeds vaker RSS, nieuws- en weerontwikkelingen volg.

Vinger navigatie

Het kiezen van functies of programma’s met je vingers werkt fantastisch. Het toetsenbordje bedienen met je vingers vroeg wel enige oefening. Het lukt me nu wel redelijk, maar echt heel snel gaat het niet. En dat komt vaak doordat er steeds niet de juiste woorden worden ‘voorspeld’. Ook vreemd: je moet op zo’n voorspelling drukken om het niet te gebruiken. Daar ben ik wel een paar keer mee de mist in gegaan.

Mobiel internet

Overal en altijd mobiel. Tenminste dat is wat de reclame voordoet. In werkelijkheid ontvang je G3 alleen in dik bevolkte gebieden zoals de stad. Diep in de polder of aan het strand kun je het wel vergeten. En heel erg snel ervaar ik het ook niet, maar dat zou aan de browser Safari kunnen liggen…

Het is wel handig, even (snel) wat opzoeken, desnoods om discussies in de kroeg te onderbouwen. In de file is het een uitkomst. Op de rechterbaan waar je in colonne achter elkaar aan kruipt, kun je naast het opvragen van de file informatie, best even de laatste uitzending van het journaal of ‘de wereld draait door’ kijken.

Mail en agenda

Het voornaamste punt om voor de iPhone te kiezen was de mogelijkheid om altijd m’n agenda en e-mail beschikbaar te hebben. E-mail werkt prima. Voor de agenda mis ik toch nog wel het overzichtje van actuele agenda items op het startscherm.

Programma’s

Via de appstore kun je oneindig veel handige en vaak vooral onhandige en nutteloze programmaatjes downloaden. Betaald of gratis, en vaak zijn die gratis programmaatjes nog het beste ook. Die komen namelijk vaak van de liefhebbers of de echte nerds. Ondertussen heb ik al 5 schermpjes vol programmaatjes verzameld, maar alles wat ik het meeste gebruik past nog op mijn startscherm.

Wat mis ik nog?

Wat mis ik nog (steeds) aan de iPhone? Een korte opsomming:

  • Een TomTom! Op mijn ‘eenvoudige’ Nokia kon dat zelfs, en dit vernuft zou er te simpel voor zijn? Dat gaat er bij mij niet in. Ik ben niet zo van allerlei lossen apparaatjes en mijn auto is nog niet zo modern. Daarnaast waren er al berichten van een TomTom versie voor de iPhone, voordat de G3 versie goed en wel leverbaar was.
  • Daarnaast mis ik de live (of push) agenda synchronisatie met iCal via .Mac of tegenwoordig MobileMe. Nu worden je nieuw ingevingerde afspraken wel bewaard, maar pas als je thuis of op het werk de USB kabel hebt aangesloten op de computer, worden ze pas bijgewerkt. Met mail werkt dat toch ook?
  • Synchronisatie via wifi of bluetooth. Waarom alleen via die onhandige USB kabel?
  • Een PDF viewer (voorvertoning) die wel gewoon bestanden van 2Mb of meer kan tonen zonder te crashen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Author


Comment

  1. You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bert de Weerd user experience designer