Hoeveel is zo’n ‘ing.’ of ‘B-ICT’ titel waard?

Posted on .

Joepie, het is eindelijk zo ver: ik ben afgestudeerd. Officieel mag ik nu ‘ing.’ voor mijn naam zetten. Of ‘B-ICT’ erachter. Best leuk, maar wat heb ik er eigenlijk aan? Ik bedoel maar, wie gebruikt er tegenwoordig nog z’n titel? Heeft zo’n titel nog wel waarde? In m’n werk gebruik ik ze niet. Sterker nog, […]

Joepie, het is eindelijk zo ver: ik ben afgestudeerd. Officieel mag ik nu ‘ing.’ voor mijn naam zetten. Of ‘B-ICT’ erachter. Best leuk, maar wat heb ik er eigenlijk aan? Ik bedoel maar, wie gebruikt er tegenwoordig nog z’n titel? Heeft zo’n titel nog wel waarde?

In m’n werk gebruik ik ze niet. Sterker nog, mijn klanten kennen mij bij mijn voornaam. Dat is wel zo gemakkelijk, want dan weten we tenminste over wie we het hebben. Bovendien is daardoor elke mogelijke drempel ook platgewalst.

Liever een portfolio

En wanneer ik wat verderop kijk bij collega bedrijven, zie ik het zelfde. Niemand zit meer te wachten op een ingenieur. Men zoekt iemand die wat kan presteren. En of je nu een HBO diploma of zelfs een universitaire graad op zak hebt, dat helpt niet zo heel veel mee aan een goede (en leuke) baan. Met een goed gevulde portfolio kom je een stuk verder.

Nu probeer ik zeker het behalen van een diploma niet af te raden. Eigenlijk wil ik zeggen dat je met alleen zo’n diploma er niet komt. Als je begint te studeren, moet je eigenlijk al direct beginnen met het aanleggen van een portfolio over jou. En dat hoeft helemaal geen fancy kunstwerk te zijn. Een oude ordner voldoet prima. Het gaat er maar om dat je je kunstwerkjes bewaard!

Bert de Weerd user experience designer