Eigen thema voor WordPress

Posted on .

Nadat ik mijn weblog had omgezet van MovableType naar WordPress, moest ik uitvinden hoe ik een eigen vormgeving aan mijn nieuwe weblog kon geven. Uit de documentatie van WP leerde ik dat ik dat ik het beste het basis-thema kon kopiëren en daar een eigen variant van kon maken. Je hebt dan immers al direct […]

Nadat ik mijn weblog had omgezet van MovableType naar WordPress, moest ik uitvinden hoe ik een eigen vormgeving aan mijn nieuwe weblog kon geven. Uit de documentatie van WP leerde ik dat ik dat ik het beste het basis-thema kon kopiëren en daar een eigen variant van kon maken. Je hebt dan immers al direct alle pagina’s en onderdelen.

PHP, ehh… hoe zat dat ook al weer?

Volgens mij was het toch al weer ruim 2 jaar geleden dat ik voor het laatst iets met PHP had gedaan. Dat was wel weer even diep graven. Met Google in de aanslag kon ik de templates en functies van WP al snel volgen. Eigenlijk verschilt het template systeem van MT en WP niet zo veel. Allebei maken ze gebruik van standaard tags die je met parameters kunt beinvloeden. Daarnaast heeft WP ook nog een hele functie bibliotheek waarmee je zelf allerlei leuke dingen kunt doen.

Aanpak

Wat moest er gebeuren? Naast een nieuwe vormgeving moest ik een aantal onderdelen zelf bouwen omdat WP daar standaard niet in voorziet. Zo wilde ik het navigatiemenu via de admin van WP kunnen beheren. Ik wilde een tag-cloud op basis van css-classes en ook weer bij elk artikel de thumbnails.

Menu

Voor het navigatiemenu wilde ik de hyperlinks (bookmarks) gebruiken die WP biedt. Maar ik moest ook nog goed kunnen aangeven welk menuitem actief was. Na wat stoeien met de template-tags, werd het toch een aparte functie waarin ikzelf de opmaak (HTML) van het menu kon bepalen.

Tagcloud

De tagcloud op de archief pagina bleek een lastige te zijn. Standaard geeft WP alleen een teken grootte aan de tags, en ik wilde gewoon een class-naam, zodat ik met CSS zelf kon bepalen hoe de tags eruit zouden zien. In eerste instantie kon ik hier geen geschikte tag of functie voor vinden. Maar Google wees mij op een functie die eigenlijk alleen voor berichten zou werken, namelijk de get_tags() functie. Daarmee kon ik eenvoudig alle tags in mijn weblog ophalen. Door ze vervolgens in clusters te verdelen, kon elke tag zijn gerelateerde class krijgen.

Thumbnails

De thumbnails uit mijn MT-blog wilde ik hergebruiken, maar hoe? Dat bleek eenvoudig. WP heeft standaard de optie om optionele meta-gegevens aan een bericht te koppelen. Als je daar de URl naar de thumbnail in zet, kun je die gebruiken om in je template de afbeelding te tonen.

Media bestanden

Een ander issue waren de afbeeldingen en foto’s in de bestaande artikelen. Die linkten allemaal naar een andere map dan standaard in WP. Ze waren ook niet via de import mee gekomen. Gelukkig had ik een backup. Met behulp van een automatische redirect op de webserver, kon ik de oude verwijzingen behouden.

Resultaat

Uit eindelijk heb ik mijn weblog weer helemaal in orde. Alles doet het weer zoals het moet… Mocht je onverhoopt toch nog dingen tegenkomen die het niet goed doen, schroom niet, meld het hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Author


Comment

  1. You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bert de Weerd user experience designer