Cursus: Usability Design Certification Program

Posted on .

In november vorig jaar ben ik vier dagen in Brussel geweest voor de cursus ‘Usablity Design Certification Program’ dat wordt aangeboden door Amelior. In vier dagen wordt met theorie en workshops elk aspect van gebruikersvriendelijkheid belicht. De theorie gaat in op vier hoofd onderwerpen: analyse, ontwerp, ondersteuning en evaluatie. Na de 4 theorie dagen moet […]

In november vorig jaar ben ik vier dagen in Brussel geweest voor de cursus ‘Usablity Design Certification Program’ dat wordt aangeboden door Amelior. In vier dagen wordt met theorie en workshops elk aspect van gebruikersvriendelijkheid belicht. De theorie gaat in op vier hoofd onderwerpen: analyse, ontwerp, ondersteuning en evaluatie. Na de 4 theorie dagen moet je zelf een case uitwerken over een onderwerp dat je zelf kiest. Op de vijfde dag worden deze cases gepresenteerd. Deze cursus wordt gegeven door de mensen van Human Interface Group

Bewustwording

Ik ben deze cursus gaan doen met een vooraf gesteld doel. Ik wilde zien of mijn ervaring en kennis aansloot bij die van anderen. Juist de workshops in deze cursus waren voor mij erg interessant. Je ziet en ervaart van heel dichtbij dat mensen heel verschillend op problemen reageren. Dat was een goede eye-opener, je weet natuurlijk zelf ook wel dat het zo is, maar je bent je er niet altijd even bewust van. De groep cursisten bestond vooral uit mensen uit de ICT sector, maar zelfs twee programmeurs kunnen heel verschillend tegen vraagstukken aankijken. Uit eindelijk komt het toch neer op verwachtingspatroon en ervaring.

Kruisbestuiving

Juist deze bewustwording en de kijk van anderen op vraagstukken bracht bij mij vooral tijdens de presentaties van de cases een grote bron van inspiratie. Nieuwe ideeën en meer kritische vragen gaan mij helpen bij mijn werk.

Presentatie en case

Voor de huiswerkopdracht of de ‘praktische case’, kon ik een deel van mijn werk gebruiken. Ik besloot een deel van een rapportage functionaliteit voor een administratief systeem te kiezen als onderwerp. Achteraf ontving ik een pdf retour met bevindingen en opmerkingen. Omdat de cases ook gepresenteerd moesten worden, besloot ik niet zozeer mijn product te presenteren, maar juist de wijze waarop ik ertoe was gekomen. Dat werd gewaardeerd, afgaande op de lovende kritiek achteraf.

Aanbeveling voor iedereen

De cursus vindt ik een aanrader voor iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling van software. Of dat nu op het web is of niet. Juist omdat de cursus functionaliteit bespreekt, is technische kennis helemaal niet van belang. Gebruiksvriendelijkheid of usability gaat in feite over hoe iets zou moeten werken en wat we daarvan verwachten. Hoe dat gerealiseerd moet worden is van latere zorg…

Waarom België? In Nederland kon ik geen geschikte cursus vinden die theorie en workshops op voldoende niveau aanbood.

Bert de Weerd user experience designer